Ga op pad met 'automodus'

Gisteren kwam in het nieuws dat het aantal ongevallen in de afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld is. Als belangrijkste oorzaak wordt het toenemende gebruik van de smartphone in de auto aangewezen.


De overheid is hier vorig jaar al op ingesprongen met de MONO-campagne, gericht op het verminderen van telefoongebruik onder zowel automobilisten als fietsers. Ook wordt de opsporing verder aangescherpt, onder meer met camera’s die het telefoongebruik vast kunnen leggen, waarop automatisch een boete volgt. Ook die boetes zelf worden jaarlijks verhoogd, op dit moment is het vasthouden van een mobiel telefoon in de auto al goed voor een bon van €240,-. 


IPhone

Het beste is natuurlijk om de telefoon helemaal weg te leggen tijdens het autorijden, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. Op de iPhone is het ook mogelijk om de telefoon in ‘automodus’ te zetten. Zo worden inkomende oproepen en berichten automatisch beantwoord met de mededeling dat u achter het stuur zit.


Android

Bij het Android besturingssysteem is er (nog) geen standaard instelling voor een automodus. Wel zijn er verschillende apps beschikbaar waarmee u alsnog de automodus in kunt schakelen. Wij hebben er 3 voor u op een rij gezet: