Prinsjesdag 2023

Wat zijn de plannen?

Afgelopen dinsdag 19 september was het Prinsjesdag. Op deze dag sprak onze Koning Willem-Alexander de troonrede uit. Wat zijn de plannen na 2023 voor de automotivebranche?

header image

Geen veranderingen in bijtelling en subsidies zero-emissie auto’s

Het bijtellingspercentage voor de zakelijke markt voor zero-emissie auto’s blijft in 2024 16% en het plafond blijft €30.000. De SEPP (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren ) en SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's) regelingen gaan hun laatste jaar in.

Onbelaste reiskostenvergoeding naar € 0,23 per km per 2024

Ook staat er in de gepresenteerde belastingplannen dat de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,21 per kilometer in 2023 naar € 0,23 per kilometer gaat, met ingang van 1 januari 2024.

Meer investeren in laadinfrastuctuur

Er wordt in 2024 bijna €30 miljoen uitgetrokken voor meer en slimmere laadpalen, zowel voor vrachtwagens als personenauto’s.

Milieuzones en het vervallen van de bpm-vrijstelling voor bestelwagens

Naast het opheffen van de bpm-vrijstelling, worden vanaf 2025 ook de milieuzones aangescherpt. Dit heeft als gevolg dat bepaalde vervuilende bestelauto's in steeds meer steden niet meer welkom zullen zijn. Lees hierover meer.

Verhoging bpm op personenauto’s

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2025 het vaste deel van de bpm op personenauto's verhogen met ongeveer € 200. Afhankelijk van de inflatie tussen nu en 2025 past het kabinet dit bedrag nog aan. Het variabele deel van de bpm verandert niet. Dit is het deel dat afhangt van de CO2-uitstoot van de personenauto.

Verlaagde brandstoftoeslag voor auto’s op aardgas en autogas beëindigen

Het kabinet wil per 1 januari 2026 de motorijtuigbelasting-vrijstelling beëindigen voor personenauto's en bestelauto’s die rijden op:

- CNG;
- LNG;
- LPG met de typeaanduiding af-fabriek, G3-installatie of R115-installatie. 

Voor deze auto’s betalen eigenaren dan ook de volledige brandstoftoeslag.

Jouw oplossing op maat met Hiltermann Lease

Van Hiltermann Lease kan je verwachten dat wij meedenken in het vinden van een passende oplossing. Verandert er iets in jouw situatie, of weet je niet of er iets verandert of moet veranderen? Bij Hiltermann Lease staan wij klaar voor al jouw vragen. Neem gerust contact met ons op en wij denken graag met je mee.