"Er is geen weg meer terug”

Alex Sanders“E-karten: er is geen weg meer terug”

Lot66 is al lange tijd een begrip in Breda en omstreken. Wat ooit begon als een kartbaan, is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig activiteitencentrum. Van escape room tot lasergame en van klimwand tot boksrobots, Lot66 spreekt zeer doelbewust een breed publiek aan. “Karten en lasergamen zullen altijd onze basis zijn, maar een gezonde bedrijfsvoering is er zeker bij gebaat om voor élk adrenaline-niveau wat wils te bieden.”


Electrokarts

Aan het woord is Alex Sanders, eigenaar van Lot66 en tevens CEO van Lothian Leisure Concepts, kortweg Lothian. In deze onderneming worden leisure concepten ontwikkeld en op de markt gezet, waarbij Lothian tevens optreedt als distributeur en reseller van de bijbehorende middelen. “En wij kunnen hier bij Lot66 natuurlijk perfect laten zien dat de concepten in de praktijk ook werken, dat is absoluut een meerwaarde als je met ondernemers om tafel zit.”

In gesprek met Sanders komt de term ontwikkelen regelmatig over tafel gevlogen, hij is duidelijk van het type dat ‘ondernemen is vooruit zien’ ook echt in de praktijk brengt. Hij schakelde met Lot66 in 2015 als een van de eerste kartcentra in Nederland volledig over op elektrisch aangedreven karts. Inmiddels is hij al weer toe aan de tweede generatie: “We zijn recent in zee gegaan met GIG uit Letland, de eerste leverancier die karts levert met een verwisselbare Lithium batterij. Nu hoef je per heat ook niet meer van kart te wisselen, je kunt gewoon verder met een nieuwe batterij.” Ondernemer Sanders ging meteen maar een stap verder en nam direct het dealership op zich voor de Benelux, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittanië.

Petrolheads

“Mijn visie over de toekomst van het leisure karten in Nederland is helder: die ligt indoor én is elektrisch. Die overgang sluit bovendien perfect aan op onze strategie om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Je ziet dat de drempel voor veel vrouwen en gezinnen echt verlaagd is, nu je kunt karten zonder uitlaatgassen en herrie. Ook is het e-karten veel veiliger, bij calamiteiten op de baan kunnen wij op afstand met één druk op de knop een individuele kart of alle karts stil zetten.”

Ook Sanders ziet natuurlijk dat er nog een hardnekkige groep petrolheads is, al constateert hij dat ook zij steeds vaker om gaan nadat ze de e-kart hebben ervaren. “Snelheid, goed schakelen en een boost button waarmee je tijdelijke extra vermogen krijgt, dragen overtuigend bij aan het rijplezier. Er is echt geen weg meer terug”, lacht hij.


De Prius voorbij

Overschakelen op e-karts biedt dus veel voordelen, maar vereist tegelijk een stevige investering voor ondernemers met interesse in de electrokarts. Om dit financieel toegankelijker te maken, ging Sanders in gesprek met diverse leasemaatschappijen. “Ik liep daarbij tegen een muur aan vanwege de lastig te bepalen restwaarde van een elektrische kart. Bij een Toyota Prius durft iedereen het tegenwoordig wel aan, maar nu had ik een partij nodig die verder wilde te kijken en niet teveel afgeschrikt werd door onzekerheden.”

Die partij trof Sanders in Hiltermann Lease. “Het eerste wat ik in gesprek met Alex dacht, was: dít is waar wij goed in zijn”, vult Kilian van Dijk aan, accountmanager equipment bij Hiltermann Lease. “Een standaard financieringsaanvraag inschieten bij de kredietmachine van de grootbank kan iedereen. Wij onderscheiden ons juist door bij een ondernemer aan tafel te schuiven en te kijken wat er wél mogelijk is.”

Die persoonlijke aanpak sprak ook Alex Sanders enorm aan. “De relatie voelde vanaf het begin goed aan. Natuurlijk praat je over geld, maar het is prettig samenwerken met een partij die niet alleen je cijfers uitvraagt, maar ook echte interesse in je bedrijfsvoering toont. Zo kwamen we bijvoorbeeld ook over drankverspilling te spreken, wat in de horeca een flinke verborgen kostenpost kan zijn. Kilian droeg daarbij de automatische tapinstallaties van Beconet aan. Die besparen aantoonbaar op het verbruik en je kunt groepen zelfs volledig de eigen drankvoorziening laten regelen. We hebben inmiddels ook Beconet-apparatuur in gebruik.”

Interactief racen

Op dit moment wordt bij Lot66 ook de laatste hand gelegd aan i-Karter, een interactieve game die het karten tot in de huiskamer brengt. “Aan de hand van een soort “indoor gps” gegevens wordt de baan en de kart in kaart gebracht, en dat biedt ongekende mogelijkheden. Je kunt straks vanuit huis real time mee racen in een virtuele kart. Ook kun je de hier gereden heats thuis terugkijken, analyseren en je vervolgens verbeteren door tegen jezelf te racen. Een fantastische aanvulling op onze eigen Lot66 Race Academy, waarin we jonge karters leren racen.”

Lot66 maakt de eigen slogan “a whole lot to discover” dan ook meer dan waar. “Die sluit ook naadloos aan op onze strategie; we willen een heel breed publiek aanspreken, én die mensen een unieke ervaring bieden. Kinderpartijtjes en bedrijfsfeesten, maar dus ook de serieuze karter. Dat totaalconcept staat hier nu heel erg sterk en wij zullen dit op korte termijn ook elders in het land uitrollen. Dat is onze eerstvolgende ambitie!”