Alles over banden

Winterbanden

Wanneer en waar zijn winterbanden verplicht? 

Waar kun je banden wisselen?

Lees hier over het nut en de noodzaak van winterbanden.

header image

Winterbanden in Europa, wat zijn de regels?

Wij hebben de wettelijke regelingen over winterbanden in diverse Europese landen op een rijtje gezet. De bepalingen gelden over het algemeen voor alle personen- en bedrijfsauto's tot 3.500 kg.

Duitsland

In Duitsland wordt het niet als een wettelijke verplichting benoemd, maar volgens het Duitse verkeersreglement moet "de uitrusting van de auto geschikt zijn voor het rijden onder winterse omstandigheden". In de praktijk betekent dit dat als je over modderige, besneeuwde of beijzelde wegen rijdt, de auto moet zijn voorzien van (vier) winterbanden.

Je ruitensproeiervloeistof moet te allen tijde voldoende gevuld te zijn en de ruitenwissers moeten goed werken. Dit geldt ook als omstandigheden zich pas tijdens de reis voordoen. Je riskeert een boete als je onder winterse omstandigheden met ongeschikte banden rijdt, of verkeershinder veroorzaakt. 

Zomerbanden met sneeuwkettingen worden in Duitsland niet als geschikt gezien. Nalatigheid kan tevens van invloed zijn op de schuldvraag bij ongevallen en daarmee ook op de uitkering van de verzekeraar. Dit is overigens (nog) niet wettelijk geregeld.

Oostenrijk

Sinds 1 januari 2008 geldt in Oostenrijk een winterbandenplicht. Dit betekent dat auto's in de periode van 1 november tot 15 april onder winterse omstandigheden alleen de weg op mogen als op alle wielen winterbanden of op de aandrijfwielen sneeuwkettingen zijn gemonteerd. De verplichting geldt voor het rijden in winterse omstandigheden, zoals sneeuw(-val), sneeuw/ modder, ijzel of ijs. 

Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weg met een flinke laag sneeuw of ijs is bedekt en als het wegdek niet beschadigd wordt. Zonder deze aanpassingen riskeer je als bestuurder een boete of zelfs inbeslagname van het voertuig.

In geval van een aanrijding geldt bovendien een omgekeerde bewijsplicht, waarbij de bestuurder van de auto zónder winterbanden of sneeuwkettingen bij voorbaat in staat van beschuldiging wordt gesteld. Deze regels hebben tevens invloed op de uitkering van verzekeraars.

Frankrijk

In Frankrijk is het uitgangspunt dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Op grond van dit uitgangspunt kan rijden met zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid voor ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben. Voor bergwegen kan winteruitrusting, zoals winterbanden en sneeuwkettingen, verplicht worden gesteld. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven.

Italië

Er geldt geen algehele verplichting, maar op bergwegen kan winteruitrusting (kettingen of winterbanden) verplicht zijn. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Nalatigheid kan leiden tot (mede-) aansprakelijkheid bij ongevallen en kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben.

Zwitserland

In Zwitserland geldt geen wettelijke verplichting, maar winterbanden worden wel aanbevolen. Bij een ongeval kan het ontbreken van winterbanden een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Het komt voor dat sneeuwkettingen wel verplicht zijn op sommige gebieden/momenten. Dit wordt door blauwe borden met een symbool van sneeuwkettingen aangegeven en geldt als de weg besneeuwd is of als er ijsvorming op de weg is.

Tsjechië

In Tsjechië zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 31 maart. De verplichting geldt voor het rijden in winterse omstandigheden, zoals sneeuw(-val), sneeuw/ modder, ijzel of ijs. 

Slovenië

In Slovenië zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 15 november en 15 maart. De verplichting geldt voor het rijden in winterse omstandigheden, zoals sneeuw(-val), sneeuw/ modder, ijzel of ijs. 

Slowakije

In Slowakije moeten de banden geschikt zijn de wegomstandigheden. Winterbanden zijn niet verplicht, maar als er sprake is van winterse omstandigheden dan moet je winterbanden of sneeuwkettingen gebruiken. Het is dus wel aan te raden om winterbanden te monteren voordat je op pad gaat. In de landen waar je tijdens de reis doorheen rijdt hanteren wel de eis voor winterbanden bij winterse omstandigheden. Dus alleen de sneeuwkettingen zijn dan niet voldoende.