Wees zuinig op uw banden

Menig bestuurder kijkt zelden goed naar zijn banden, maar dit rubber is wel een van de belangrijkste onderdelen van de auto. De banden hebben direct invloed op uw veiligheid en rijcomfort. Bovendien zorgen te zachte banden voor een een flinke, verborgen kostenpost. Waar kunt u zelf gemakkelijk op letten als het op uw banden aankomt?


Allereerst is het verstandig af en toe uw profiel te controleren. De periode tussen twee onderhoudsbeurten kan, zeker bij een nieuwe leaseauto, best lang zijn. Door ook zelf uw profiel te checken, voorkomt u problemen door onverwachtte slijtage aan uw banden.


Daarnaast adviseren wij om tenminste elke twee maanden uw bandenspanning te controleren. Veel nieuwe auto’s hebben hier al een meldingsfunctie voor, maar u kunt dit ook bij vrijwel elk bemand benzinestation zelf doen. Met een afwijkende bandenspanning zal uw rijcomfort minder goed zijn en de auto bovendien minder efficiënt over het asfalt rollen.


U verbruikt daardoor meer brandstof. Geldt voor uw banden een adviesdruk van 2,3 bar en rijdt u met een druk van 2,0 bar, dan verbruikt uw auto al zo’n 2% meer brandstof. Op jaarbasis zou een gemiddelde leaserijder zo ruim €300,- meer afrekenen aan de pomp.


 bron: ANWB


Zoals u hierboven ziet, levert een verkeerde bandenspanning een ander rijoppervlak op. Zijn uw banden te hard of te zacht, dan kunnen de banden ongelijkmatig gaan slijten. U verliest hiermee grip op het asfalt en deze slijtage kan zelfs tot een klapband leiden.

Uw banden verliezen doorlopend lucht, ook als u er niet mee rijdt. Bij langere stilstand zullen de banden bovendien harder en droger worden. Ook dit leidt weer tot versnelde slijtage, zodra u weer gaat rijden. 


Heeft u het idee uw band sneller leegloopt dan normaal? Neem dan meteen contact op met uw bandenfitter of dealer. Dit kan een teken zijn dat de band van binnenuit kapot aan het gaan is.