Wat doen zomer- en winterbanden met uw remweg?

Elk voor- en najaar sporen wij u aan om op tijd een afspraak te maken voor de bandenwissel. Ook op feestjes is het een veel besproken onderwerp: heeft het wel zin om elke keer van banden te wisselen? Uit veiligheidsoogpunt is het antwoord hierop absoluut: ja.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden zit niet alleen in het profiel, maar ook in het materiaal. In winterbanden zit meer ‘natuurrubber’, wat voor een zachtere compositie zorgt. Hierdoor blijven de banden in vergelijking met zomerbanden een stuk soepeler bij koudere temperaturen.
Daarnaast is het profiel natuurlijk een groot – en zichtbaar – verschil tussen de twee bandtypen. In de winterband zitten duizenden groeven, die het water verspreiden en daarmee aquaplaning moeten voorkomen. Ook bijten deze groeven zich vast in de sneeuw en zorgen hiermee voor extra grip op gladde wegen.


De remweg met winterbanden is op natte en/of besneeuwde wegen beduidend korter dan met zomerbanden. U ziet deze verschillen helder terug in de grafiek, waar de gemiddelde remweg is gemeten op nat wegdek bij een snelheid van 100km/h. Het omslagpunt tussen beide bandsoorten op ligt ongeveer bij 7° Celsius.
De onderste vergelijking laat het verschil in remweg zien op een besneeuwde weg bij een snelheid van 50 km/h. De bandenwissel draagt dus overtuigend bij aan uw veiligheid, te meer als u ook nog een wintersport-uitje op het oog heeft.


Wisselafspraak maken