Prinsjesdag 2019 & Zakelijke mobiliteit

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet traditiegetrouw haar nieuwe plannen. Wij hebben de voornaamste wijzigingen op het vlak van mobiliteit vast voor u bij elkaar gezet.


Bijtelling EV’s omhoog

De bijtelling voor elektrische auto’s gaat flink omhoog. Dit jaar is dat tot een fiscale waarde van €50.000,- nog 4%. Voor de waarde hierboven geldt nu een bijtelling van 22%. In 2020 wordt de basisbijtelling verhoogd naar 8% en zakt de drempelwaarde waarboven de 22% ingaat, bovendien naar €45.000.
Voor 2021 is al afgesproken dat deze waarden dan naar 12% en €40.000,- worden bijgesteld.


BPM berekend volgens nieuwe WLTP-methode

Vanaf 1 juli 2020 wordt de aanschafbelasting BPM berekend op basis van de nieuwe WLTP-methode voor de vaststelling van de CO2-uitstoot. Vandaag zal het kabinet de nieuwe tabel en tariefschijven bekend maken. Deze worden aangepast, omdat het niet de bedoeling is dat de totale BPM-heffing in Nederland omhoog gaat.


Emissieloze auto’s blijven vrij van BPM & MRB

Het kabinet stelt voor de BPM-vrijstelling voor EV’s te verlengen tot 2024, waarna in 2025 een vaste voet moet gaan gelden van €360,- per auto. Ook de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (MRB) wordt verlengd tot 2024. Daarna zullen emissievrije auto’s waarschijnlijk voor 25% van de conventionele MRB-tarieven aangeslagen worden. 

 

Rekeningrijden

Al jaren een beladen onderwerp. Het lijkt erop dat Den Haag langzaam opschuift richting de mening van veel automobilisten en belangenverenigingen: rekeningrijden zou zo’n slecht plan nog niet zijn. Dit kabinet wil in elk geval nog niet verder gaan dan ‘onderzoeken of het in 2026 ingevoerd kan worden.’ Hierbij wordt naar verschillende varianten gekeken, zoals een spitsheffing, een bredere heffing op basis van tijd en drukte en rekeningrijden voor alleen EV’s.

 

Bijtelling fiets van de zaak

Het kabinet maakt het werkgevers in 2020 een stuk eenvoudiger om medewerkers een fiets van de zaak aan te bieden. Met een bijtelling van 7% komt er een identieke regeling als bij leaseauto’s, waardoor bedrijven niet meer met een administratieve rompslomp te maken krijgen, wanneer ze hun mobiliteitspakket willen vergroenen.
Klik door voor meer info over de fiets van de zaak:


Fiets van de zaak