Mazda CX-30 Skyactiv-X: Compact & Compleet

Met de CX-30 wil Mazda haar plek opeisen in het steeds drukkere segment van compacte SUV’s. De zelf ontwikkelde Skyactive-motor zou het verschil met de concurrenten moeten maken, maar de échte aantrekkingskracht blijkt in de praktijk minder ingewikkeld van aard. De hoogwaardige afwerking en zéér rijke basisuitrusting zullen voor menig consument en leaserijder het verschil maken.

Kort door de bocht wil Mazda met de Skyactive-lijn de voordelen van een diesel integreren in een benzinemotor. Het eindproduct overtuigt niet meteen, de trekkracht bij lage toeren houdt niet over en gevoelsmatig schakelt-ie wel erg laat door bij het accelereren, zeker in de sportstand. De combinatie van een stille motor en echt uitstekend weggedrag, voelt wel meteen heel comfortabel en zorgen ervoor dat je ongemerkt toch al snel op of over de maximum snelheid rijdt.

We vroegen onze compliance officer en CX-3-rijder Michel de Haas naar zijn oordeel over de stoere broer CX-30. Na een flinke proefrit concludeerde ook hij dat de echte schoonheid van deze Mazda vooral binnenin merkbaar is. “De zitpositie is heel goed in te stellen en al snel comfortabel. Het dashboard is duidelijk en overzichtelijk en de afwerking is meer dan keurig. Tel daar het directe sturen en de vele hulpmiddelen bij op en je wordt als bestuurder echt in de watten gelegd. Alleen het geluid van de richtingaanwijzer had echt subtieler gemogen”, voegt hij er lachend aan toe.

Het valt bovendien op hoe rijk de CX-30 is uitgevoerd in de basisuitvoering. De door Michel aangehaalde veiligheidssystemen zijn vrijwel allemaal standaard, net als de navigatie, cruise control, lichtmetalen velgen en digitale radio. De vanafprijs net onder de €30.000,- lijkt niet heel scherp, maar je rijdt ook zonder verdere opties en accessoires wel direct in een zeer complete crossover. De Mazda CX-30 kan daarmee prima de strijd met bijvoorbeeld de Nissan Qashqai en Volkswagen T-Roc.


Pluspunten:

  • Enorm rijke basisuitrusting
  • Kwaliteit interieur
  • Zitcomfort
  • Stuurt prettig en direct


Minpunten:

  • Mag vlotter doorschakelen
  • Zitruimte achter
  • Geluid richtingaanwijzer


Meer weten over de Mazda CX-30? Bel ons commerciële team via 088 554 3950.

Klik verder om zelf een Mazda CX-30 samen te stellen:


Auto Configurator