Steunmaatregelen voor ondernemend Nederland

Laatste wijziging: vrijdag 20 maart 2020


De maatregelen en gevolgen rondom het coronavirus raken vrijwel elke ondernemer in Nederland.

Via deze pagina informeren wij u over de mogelijkheden die de overheid en banken bieden om bedrijven te helpen in deze lastige tijd.

Wilt u contact opnemen met ons, bel dan 088 554 3838 of klik hier.


Welke mogelijkheden treft u hier:Banken: uitstel van betaling op leningen tot €2.500.000,-

Een aantal banken heeft samen afgesproken om kleinere ondernemers tegemoet te komen. Gezonde bedrijven krijgen van de banken 6 maanden uitstel van betaling op hun leningen tot €2.500.000,-. Voor exacte voorwaarden en het aanvragen van uitstel van betaling, neem contact op met uw bank.
Deze regeling is afgesproken door:Compensatieregeling: 4000 euro voor direct getroffen ondernemers

Het kabinet komt op zeer korte termijn met een compensatieregeling voor bedrijven in branches die direct hard geraakt zijn door de gezondheidsmaatregelen van het kabinet. Deze compensatieregeling bestaat uit een directe, vaste tegemoetkoming van €4.000,- en zal beschikbaar komen voor onder meer de horeca, reisbranche, evenementenbranche en in de culturele sector. 
De compensatieregeling ligt er ter goedkeuring bij de EU, de exacte voorwaarden waaronder u aanspraak kunt maken op deze regeling worden zo spoedig mogelijk gepubliceerd op onderstaande link


RVO | CompensatieregelingBelastingdienst: uitstel van betaling

U kunt voor diverse belastingen uitstel van betaling aanvragen. Een aanvraag tot uitstel van betaling moet u wel schriftelijk of digitaal indienen en motiveren.  De Belastingdienst zal de invordering dan stop zetten en in een later stadium beoordelen. In aanmerking komen:

Betaalt u de komende maanden uw belasting te laat, dan zal de Belastingdienst géén verzuimboete opleggen.

Daarnaast wordt de invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn, tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. 


Belastingdienst | Uitstel van betaling Belastingdienst: verlaging van uw voorlopige aanslag

Verwacht u een lagere winst door de uitbraak van corona? En betaalt u nu al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting voor 2020? Dan kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen, zodat u per direct minder belasting betaalt.
Verlaag daarvoor uw te verwachten inkomsten. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die u in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijgt u het verschil terugbetaald. U kunt dit zelf online regelen of aan uw belastingadviseur vragen. 


Belastingdienst | Inloggen voor ondernemersZZP & MKB: tijdelijke voorziening inkomensondersteuning

Er komt tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze regeling geldt voor ZZP’ers en MKB'ers en bedraagt maximaal €1.500,- netto per maand. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020 en duurt vooralsnog tot 1 juni 2020.

Deze voorziening heeft tijdelijk versoepelde voorwaarden vanwege de bijzondere situatie waarin Nederland verkeert. De inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft later niet te worden terugbetaald. Met de regeling kunnen ZZP’ers ondersteuning aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Net als de Bbz wordt deze regeling uitgevoerd door gemeenten. Meer informatie treft u via de link hieronder.


Hoe verschilt de versoepelde regeling van de ‘normale’ Bbz?

 

Ondernemersplein | Extra Bbz-ondersteuning

 


NOW: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

Heeft u werknemers en verwacht u een omzetverlies van minimaal 20%? Dan kunt u via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) voor een periode van 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit is maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies.


Voornaamste voorwaarden voor NOW:

Hoe hoog is de tegemoetkoming in de loonkosten?

De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de omzetdaling en bedraagt maximaal 90% van de loonsom. Op basis uw aanvraag krijgt u van het UWV een voorschot van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet was.


Het UWV is momenteel druk bezig het aanvragen van NOW mogelijk te maken.
Via onderstaande link blijft u hierover op de hoogte en leest u tevens meer informatie over NOW.


Ondernemersplein | NOW
Contact met Hiltermann Lease

Wij houden de beschikbare regelingen goed in de gaten en passen deze pagina aan zodra er veranderingen zijn.

Heeft u vragen? U mag ons altijd bellen via 088 554 3838 of gebruik onderstaand formulier om uw vraag aan ons te stellen.
Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.