Nieuwe brandstofnamen aan de pomp

Vanaf vandaag treft u nieuwe naamstickers aan op de brandstofpompen bij uw tankstation. In de gehele EU worden de brandstofnamen daarmee gelijk getrokken. De oude stickers blijven er voorlopig gewoon naast hangen, zodat u er even aan kunt wennen.


De namen Euro en Diesel zullen uiteindelijk verdwijnen, er komt een combinatie van een letter en cijfer voor in de plaats. De huidige Euro95 verandert in E5, waarbij de 5 aangeeft dat de benzine 5% bio-ethanol bevat. Omdat ook Euro98 die 5% bevat, zal deze vulslang nu ook de sticker E5 krijgen. Het verschil in beide benzinesoorten zit in het octaangehalte (95 om 98).

In 2020 wordt benzine met 10% bio-ethanol in de gehele EU verplicht, hier zult u de sticker E10 zien verschijnen. Naar verwachting zal Nederland deze overgang in 2019 al verplichten. Euro95 wordt dus versneld uitgefaseerd, wat voor auto’s van voor 2000 een probleem kan opleveren omdat de brandstofleidingen niet tegen E10 bestand zijn.

Ook in de nieuwe naam voor Diesel komt het percentage bio-ethanol terug: B7. Bio-ethanol wordt aan brandstoffen toegevoegd omdat auto’s hiermee minder vervuiling uitstoten. De zogeheten Premium brandstoffen van diverse merken, bevatten geen ethanol. Deze duurdere brandstoffen zijn dus schadelijker voor het milieu en krijgen ook geen nieuwe naam.